tiistai 7. kesäkuuta 2016

Nukkuvat kiinalaiset ja muita kiinalaisia tapoja

Moikka,

Kuten moneen kertaan olen kirjoitellut, päivät täällä ei koskaan käy pitkäksi. Monesti on hauska seurata ihmisten touhuja ja yleensä jokaisella kävelylenkillä löytyy jotain kuvattavaa tai ihmeteltävää. Netissä on pyörinyt hauska juttu, johon on koottu asioita mihin täällä asuessa tottuu, mutta missä aluksi riittää ihmettelemistä ja paljon.

Yksi asia mihin täällä väkisinkin kiinnittää huomiota on nukkuminen. Kiinalaisilla on uskomaton tapa nukkua ihan missä tahansa, siis joka paikassa. Olen napsinut kuvia aina sopivan tilaisuuden tullen ja netistä kun googlasin "sleeping Chinese" sieltähän löytyi vaikka mitä. Sain ensikosketuksen tähän nukkumiseen kun muutimme tänne ja muuttomiehet nukkuivat tyhjennettyjen laatikoiden päällä ;) Jo pienet vauvat oppivat nukkumaan esim. skootterin kyydissä äitiensä sylissä, sillä se vaan on täällä helpoin tapa kulkea paikasta toiseen. Eikä missään ole ikinä hiljaista, joten koviin ääniin totutaan jo heti vauvana.Muuttopäivänä ukot otti päikkärit ja taas jaksoi purkaa laatikoita ;)Autossa päikkärit


Carren siivoojaa väsyttää aina


Tämä täti otti pienet päikkärit istuessaan


Carren siivoojilla taitaa olla liian rankka työ?


Amerikkalaisen koulun koulubussin kuljettaja nukkuu joka päivä  tuolla alakerrassa


Mopomiehet huilaa


Ja ihan keskelle mopokaistaakin voi jäädä huilimaan


Kaksi rakennusmiestä huilii autossa


Ja meidän lähipuistossa nukutaan aina


Kiinteistövälittäjät päivälevolla :DToinen hassu ja toki ikävä kyllä turvallisuuteenkin vaikuttava asia on kuormien pakkaaminen ja niiden sitominen. Lavamopoihin laitetaan tavaraa niin paljon kun ikinä mahtuu ja sitten kuljettaja istuu satulan reunassa kun ei enää itse meinaa mahtua kyytiin. Myös autojen ja rekkojen pakkaaminen on usein hyvin kyseenalaista, ja toki niitä kuormia usein myös hajoaa moottoritielle. Rekkoja ohitettaessa täytyy aina vaan toivoa, että se kuorma pysyisi kasassa. Yhden mopon kyytiin voi parhaimmillaan mahtua 6-7 ihmistä, toki siinä on jo taiteilemista. Meidän perheestä mopon kyytiin on saatu mahtumaan kerralla vain neljä ;)
Ehkä pikkuisen liian iso kuorma, vai? Kiitos Pälvi kuvasta ;)


Laatikko teipattuna katolleMeidän perhe talvella :)Muutama viikko sitten meillä vaihdettiin kaasumittarit, tällaisella vehkeellä ajeli korjaajat
Liikenne on sitten ihan täysin oma tarinansa. Siitä voisi kirjoittaa vaikka kuinka. Liikennesäännöthän täällä niinkun periaatteessa on, mutta kaikki ajaa silti ihan miten sattuu. Liikenteessä autot on numero yksi, sitten mopot, polkupyörät ja lopuksi jalankulkijat (joilla ei ole mitään oikeuksia) Suojatiet on olemassa, mutta täällä se tarkoittaa lähinnä sitä, että siitä voi jossain määrin ehkä turvallisemmin ylittää tien, mutta silti auto tai mopo voi ajaa päälle. Tietä ylitettäessä täytyy katsella kokoajan ihan joka suuntaan, sillä mistä vaan voi pyyhkäistä mopo tai auto päälle, vaikka suojatiellä valo näyttäisikin vihreää.
Suojatie voi täällä päättyä myös näin...ihan normaalia ;) kiitos Hanna kuvasta :)Yksisuuntaista katua voi ihan hyvin lähteä ajamaan väärään suuntaan, jos nyt vaan sattuu juuri sinä päivänä olemaan asiaa juuri sille suunnalle. U-käännöksen voi tehdä ihan missä vaan. Välillä kolmikaistaisella tiellä täysperävaunurekka tekee u-käännöstä ja kaikki odottelee. Sen takia on ihme, kuinka tämä liikenne silti aina vaan sujuu. Koko ajan poukkoillaan kaistalta toiselle, autot ja mopot kulkee aikalailla sulassa sovussa. Eikä kukaan koskaan nouse autosta näyttämään junttia. Suomeen ja suomalaiseen ajattelutapaan tämä liikenne ei kerta kaikkiaan sopisi, ei ikinä :)

Yksi todella vanha perinne pysyy vielä jollakin lailla tallessa eli pienten lasten aukkohousut. Ihan pienillä vauvoilla on vielä vaipat, mutta heti kun lapsi lähtee liikkeelle heille puetaan aukkohousut jalkaan. Siitä on sitten helppo tehdä tarpeensa ihan minne vain, eikä kulu kalliita vaippoja. Ihan keskustassa näitä aukkohousuja ei oikeastaan enää näe lapsilla, mutta heti kun mennään vähän sivummalle niin kyllä löytyy.
AukkohousutMyös kiinalaiset vanhat tavat, takaperinkävely, itseään lyöminen selkään ja käsiin (jos jotain paikkaa särkee), puistojumpat ja venyttelyt sekä leijojen lennättäminen on vielä hyvin vahvasti mukana päivittäisessä elämässä. Yhtenä päivänä oikaisin ihan keskustassa yhden puiston läpi ja siellä setä soitti vanhaa soitinta keskellä puiston kävelytietä. Herra oli tuonut tuolinsa siihen ja soitti niin kauniisti. Kieltämättä mietin, että asun kaupungissa jossa on 25 miljoonaa ihmistä ja silti täällä on puisto, jossa mies soittelee rauhassa tätä soitinta. Nämä jos mitkä on asioita, jotka toivoisikin jatkuvan isältä pojalle. Se spesiaalijuttu, joka täällä Kiinassa on.
Setä soittamassa AIVAN Shanghain keskustassa


Iltakävelyt tehdään usein yöpuvussa, kuinka kätevää ;)Se mikä on välillä myös todella ihmeellistä, miten täällä saadaan asioita hoitumaan. Nyt oli esimerkiksi näiden meidän compaundin vesikanavien pesuviikot. Koko kanava tyhjennettiin vedestä, kalat kerättiin pussiin ja sen jälkeen pestiin painepesurilla kaikki kivet ja pohja. Ja niin on taas puhdasta ja siistiä. Mikään ei ikinä ole mahdotonta, kaikkea voidaan tehdä, toki joskus se vaan vähän kestää ;) Myös kaikkea voidaan aina korjata (se on myös joka asian lähtökohta, meidän 12v vanhaa mikroakin on korjattu jo neljä kertaa) myös mopoja korjataan, kuten kuvasta näkyy :)
Kyllä taas kiiltää


Jos ei ole liiketilaa voi hiukset leikata ulkona tai tehdä jopa pedikyyrin


Muutamaan kertaan korjattu postimopo


Sähköjohtojen korjausta tietenkin :) kiitos Pälvi tästäkin kuvasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti