torstai 26. tammikuuta 2017

Koulun CNY show

Kuva LittleStar Magazine
Ni hao,

Huomenna olisi sitten kiinalaisen uuden vuoden aatto. Lauantaina alkaa kukon vuosi. Minusta on hienoa seurata kuinka kiinalaiset valmistautuvat vuoden tärkeimpään juhlaansa. Myös meidän ayi oli käynyt kampaajalla ja kävi tekemässä kahtena lauantaina myös töitä, että pääsi aikaisemmin lähtemään perheensä luo Anhuihin.

Tottakai myös kansainvälisissä kouluissa kiinalaisen uuden vuoden juhlinnalla on suuri merkitys ja asiasta puhutaan paljon. Etenkin pikkupojat ovat kertoneet tarinoita minkälaisia perinteitä kiinalaisilla opettajilla on, ja kuinka juhlaa vietetään. Tänä vuonna meidän koulun grade 1-3 saivat tehdä kiinalaisen uuden vuoden esityksen ja esitys oli tänään aamulla. Ja ihan mahtava show olikin!! Kaikki olivat opetelleet kiinalaisia uuden vuoden lauluja ja tansseja. Esitystä on harjoiteltu jo pitkään ja lapset esiintyivätkin aivan mielettömän hienosti. Samulla oli esityksessä vähän "suurempi" rooli vanhana kiinalaisena miehenä ja herra oli oikein mikitettynä esityksessä. Samu muisti hienosti vuorosanansa (sekä englanniksi että kiinaksi) ja molemmat pojat olivat todella tyytyväisiä esityksen jälkeen. Ihan mahtavia kokemuksia sekä meille aikuisille että lapsille.


Esityksen aluksi primaryn rehtori kertoi tarinan kuinka hän oli jonain  päivänä matkustanut metrossa täällä Shanghaissa ja metro oli ollut aika vajaa. Metrossa oli ollut ranskalainen äiti kahden valkotukkaisen lapsensa kanssa. Lapset olivat arviolta 5 ja 7-vuotiaat. Äiti oli puhunut lapsille ranskaa ja lapset olivat vastanneet englanniksi (kuten aika usein käy) Perhe oli keskustellut ja hetken kuluttua metroon oli tullut mies, joka oli jakanut mainoksia. Mies ei ollut antanut lapsille mainoksia, ajatellen tietysti etteivät lapset niitä tarvitse. Lapset olivat kuitenkin erimieltä ja olivat hyvin kuuluvalla äänellä sanoneet kiinaksi, että herra, annathan meillekin mainokset kiitos? Kaikki ihmiset metrossa olivat alkaneet hymyilemään ja etenkin vanhemmat ihmiset olivat olleet todella otettuja siitä, kuinka nämä valkotukkaiset lapset puhuivat kiinaa. Tämän tarinan ajatus oli se, kuinka hienoa on asua maassa, jonka kulttuuri, kieli ja tarinat ovat aivan totaalisen erilaisia kuin millaisia meillä on, silti pystymme oppimaan toisiltamme uusia asioita. On etuoikeus asua ja oppia koko ajan lisää tästä maasta ja kulttuurista. Ja oppia myös kiinaa, jota tietysti lapsemme oppivat paljon paremmin kuin me vanhemmat ;)
Wise old man

Meidän pikkupojat ovat syksyn aikana oppineet valtavasti kiinaa. Viime viikonloppuna tekivät yhdessä kiinan läksyjä ja kuuntelin taustalta kun juttelivat keskenään. Juho kysyi Samulta, että "Samu, eikö tämä pinguo ole apple?" Kolme kieltä tietysti samassa lauseessa ;)
Kiinan läksyjäTänään saimme myös todistukset ja kaikki lapset saivat mielettömän hyvät todistukset. Olen niin ylpeä jokaisesta heistä <3 Nyt siis hyvillä mielin pakkaamaan ja lomalle lomps :)


Xīnnián kuàilè - 新年快樂Jäbät valmiina <3 <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti