perjantai 11. elokuuta 2017

Mielettömän upea IslantiMoikka,

Yritän taas välillä ehtiä kirjoittaa myös blogia. Päivät on kiireisiä ja illalla yleensä ollaan kaikki niin väsyneitä, ettei unta paljoa tarvitse odotella :)


Olimme pari viikkoa sitten mieheni kanssa neljä päivää upeassa Islannissa. Olemme joka vuosi käyneet kahdestaan jonkun matkan ja lähes kaikki Euroopan suuret kaupungit on tulleet jo tutuiksi. Niinpä mietimme jotain uutta ja erilaista ja kohteeksi valikoituu Islanti ja Reykjavik. Tiesimme tietysti jo etukäteen että siellä on kylmä, mutta maisemat olivat sen arvoiset.


Me majoituimme koko ajan samassa hotellissa Reykjavikissa. Valitsimme pienehkön ja aivan uuden hotellin, jonka ajatusmaailma on hyvin ekologinen. Yleinen hintataso ja hotellien hinnat ovat kesällä aivan pilvissä, sillä matkailu on parin viime vuoden aikana räjähtänyt ja hotelleja ei ole riittävästi. Myös lentokenttä oli jäänyt auttamatta aivan liian pieneksi, sillä odotimme mennessä tunnin laukkujen saapumista ja lähtiessä lentokentällä ihmiset istuskelivat käytävillä, sillä tuoleja ei kertakaikkiaan ollut tarpeeksi kaikille.


Kuvia on tässä postauksessa paljon, ja ne eivät todellakaan anna oikeaa kuvaa maan kauneudesta, mutta yritin parhaani mukaan kuvata tätä kauneutta :)Hotellin aulaaMajoituimme Eyja Guldsmeden hotellissa, joka sijaitsi kävelymatkan päässä keskustan pääkadusta. Hotellin kosmetiikka oli ekologista ja mm. aamupala oli todella hyvä ja paikallisista ruoka-aineista valmistettu. Reykjavikin keskusta oli hyvin pieni ja kompakti ja siihen tutustumiseen riittäisi hyvin yksi päivä.
Höfoi house

Kävelimme ensimmäisenä päivänä keskustan kaduilla ja kävimme syömässä Hamb Orgara Fabrikan -ravintolassa, jossa herkullisen ruuan lisäksi oli todella hauska yksityiskohta seinällä. Lounaamme aikana Islantiin syntyi uusi vauva ja numerot taululla muutettiin laulun ja kellonsoiton tahdissa. Lounaan jälkeen kävelimme koko iltapäivän kaupungilla.


Kiinalaisia jonkun verran myös täälläMutta valitsemalla kuvakulman oikein...tadaa ei ketään missään :DUusi ja upea Harfa, konsertti ja konferenssikeskusToisena matkapäivänämme oli meidän 23-vuotiskihlapäivä, ja päätin viedä mieheni ratsastamaan islanninhevosilla. Mieheni ei ollut ratsastanut ikinä, enkä tiedä lasketaanko ratsastustunneiksi sitä, että olen joskus ala-asteella käynyt ehkä 10 kertaa talutusratsastuksessa :) Mutta silti olen ollut hevosenselässä. Varasin meille kahden tunnin ratsastusretken Laxnes Horse Farm -tilalta, jossa henkilökunta oli todella mukavaa ja huumorintajuista. Tilan vanha omistaja tuli hakemaan meidät hotellilta ja saimme pienen ohjeistuksen ratsastamiseen ja lähdimme upeissa maisemissa retkelle. Aluksi ilma oli todella kaunis ja aurinkoinen, mutta retken lopuksi pilvet tippuivat todella alas eikä aurinko enää paistanut.

 

Eikun menoksi


Menimme rauhassa reitin kääntöpisteelle, pidimme pienen (valokuvaus)tauon ja meidät jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä jatkoi rauhalliseen tahtiin takaisin tallille ja toinen "edistyneempien" ryhmä meni kovempaa. Me päätimme mieheni kanssa mennä tuohon edistyneempien ryhmään ja ravasimme sekä lopuksi myös laukkasimme takaisin tallille. Päivä oli enemmän kuin onnistunut ja hymyssäsuin palasimme takaisin hotellille :)


Jenni Haukiokin on käynyt täällä ratsastamassa;)

Kolmantena päivänä vuokrasimme auton ja lähdimme heti aamusta autolla kiertelemään saarta. Saari kannattaisikin ehkä tutustua niin, että ottaisi auton heti lentokentältä ja varaisi hotellit eripuolilta saarta. Näin saaresta saisi paljon enemmän irti. Me ajoimme saaren "golden circle" -reitillä, jonka ajaa helposti päivässä. Islannissa tiet olivat pääosin hyvässä kunnossa ja me emme meidän pikkuautolla edes yrittäneet mennä haastaville teille.Ja taas mennään

Lampaita ja islanninhevosia oli ihan joka paikassa matkan varrella
Ensimmäinen asia, jonka Islantiin tullessa huomaa on puuttomuus. Siellä ei kertakaikkiaan ole puita ja sen takia saarella tuulee jatkuvasti. Sää saattaa muuttua myös aivan toisenlaiseksi alle puolessa tunnissa, kuten kävi meidän ratsastusretkellä. Autolla ajellessamme välillä satoi, välillä pilvet koskivat lähes maata, eikä pahemmin nähnyt ja välillä taas oli hyvinkin selkeää. Hevosia ja lampaita oli ihan joka paikassa, myös maanteillä, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan. Puuttomuus näkyy myös rakentamisessa, sillä pääosin kaikkien talojen ulkokuori on tehty pellistä.

Meidän ensimmäinen pysähdyspaikka oli Pingvellir National park, jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkaantuminen toisistaan näkyy selvästi alueen kivimuodostelmissa. Puisto on todella iso ja ihmiset tekivät siellä pitkivä vaelluksia. Me pysähdyimme lähinnä ottamaan kuvia ja ihailemaan maisemia.


Pingvelliriltä ajelelimme kohti Geysir geotermistä aluetta. Alueella on kaksi isoa geysiriä Strokkur, joka purkautuu ehkä noin viiden minuutin välein ja Geysir, jonka purkautumista emme nähneet. Alue oli todella upea, vaikka mädäntynyt kananmuna haisikin koko ajan :) Söimme paikalla olevassa ravintolassa vielä pienen lounaan ja jatkoimme matkaa (kahvikupillinen maksoi muuten 6 euroa, joten oli hinnat kohdillaan)
Strokkur 


Seuraava pysähdyspaikkamme oli Gullfoss vesiputous, joka oli aivan valtava. Näky oli aivan uskomaton kun saavuimme paikalle. Vesimäärä on mielettömän suuri ja se nostaa korkealle kohoavan sumun alueen ylle. Todella vaikuttava paikka. Paikalle on aikoinaan suunniteltu myös sähkölaitosta, mutta suojeluyhdistykset ovat olleet aktiivisia ja paikka on ainoastaan luonnonihme.


Gullfoss vesiputouksen jälkeen poistuimme golden circle -tieltä ja jatkoimme suoraan etelään. Olimme jutelleet yhdessä myymälässä nuoren neitokaisen kanssa, joka suositteli etelän autoreittiä mahtavien vesiputouksien ja jäätiköiden näkemistä todellakin sen arvoiseksi. 

Ensimmäinen vesiputous, jonne pysähdyimme oli Seljalandsfoss, jonka taakse pääsee myös kävelemään. Ihmiset, jotka tulivat vesiputouksen takaa olivat vaan aivan läpimärkiä, joten päätimme ihailla vesiputousta vain etupuolelta. Tämä etelä-osa saaresta on aluetta, johon vuonna 2010 Eyjafjallajokull-tulivuoren purkautuminen kohdistui. Tuo tulivuori sijaitsee samannimisen jäätikön alla ja on aiheuttanut päänvaivaa paikallisille useammankin kerran. 

Seljalandsfoss


Maisemat olivat lumoavan kauniita


Jonkun talo, joka on rakennettu kivimuodostelman sisään


Vain lyhyen matkan päässä oli seuraava vesiputous, Skogafoss, jonka pudotus on 60 metriä ja leveys on noin 25 metriä. Kävelimme korkeat rappuset ylös vesiputouksen päälle ja rappusten kävely todellakin kannatti. Maisemat oli ihan uskomattoman upeat, kävelimme pikkuhiljaa korkeammalle ja korkeammalle ja olimme lopulta lähes 300m merenpinnan yläpuolella. Todella mahtava paikka!!!
Skogafoss


Muutama rappunen oli käveltävänä, mutta kannatti!!


Skogafossilta jatkoimme vielä vähän eteenpäin ja saavuimme Solheimajökull jäätikölle, jossa jäätikkö on valunut alas kohti maata. Pieniä jäätikön palasia kellui vedessä ja jotkut ihmiset olivat kiivenneet jäätikön päälle. Paikalla oli niin kylmä, että palasimme nopeasti autolle ja jatkoimme matkaa viimeiselle etapillemme eli Reynisfjara beachille. 
Jäätikköä


Reynisfjara-beachillä tuuli oli aivan mieletön, samoin kuin näky. Upeat MUSTAT beachit joka puolella ja merestä nousi hienot kolme "peikkokalliota". Joka puolella varoiteltiin suurista merivirtojen aiheuttamista aalloista. Tällainen sneaker wave on vaatinut uhrin myös tänä vuonna.


Tuuli oli rannalla aivan mahdoton :)Paikalla on mieletön määrä erilaisia lintuja, mutta me siinä tuulessa ja tuiverruksessa näimme vain puffineita, eli lunneja.

Kuva lainattu netistä


Lopulta ajelimme lähes 250 kilometrin matkan takaisin hotellille Reykjavikiin. Paluumatkalla pilvet olivat kaikonneet ja näimme koko upean maiseman täysin uudelleen. Matkan viimeinen etappi oli hyvin mielenkiintoinen, sillä nousimme vuoren rinnettä autolla todella nopeasti ylöspäin ja näkyvyys oli nolla. Katsoin kännykkäni korkeusmittarista, että olimme lopulta 400m merenpinnan yläpuolella ja nousimme kokonaisen tulivuoren yli. Islannissa on noin 100 tulivuorta, jotka eivät ole aktiivisia ja 30-40 aktiivista tulivuorta. 


Neljäntenä lomapäivänä palautimme aamusta auton ja annoimme hotellihuoneen pois. Kävelimme vielä pitkän lenkin kaupungilla ja iltapäivästä lähdimme kohti lentokenttää. Ainoa retki, joka jäi tekemättä oli Blue lagoonilla uiminen. Olimme suunnitelleet tätä retkeä etukäteen, mutta paikkoja laguuniin myydään etukäteen ja ainoita vapaita aikoja oli klo 22-23 illalla...hintaan 100euroa per nenä. Samalla ajattelin sitä ihmismäärää, joka laguunilla kesäaikana on uimassa, ja päätimme jättää tuon retken kokonaan väliin. Jäi siis syy palata Islantiin vielä ehkä joku toinen kerta.


Katolinen katedraali
Hallgrimskirkko


Kaikenkaikkiaan siis mielettömän upea matka. Niin erilaista ja mielenkiintoista. Meillä molemmilla oli myös shortsit mukana, mutta ne kannattaa jättää kotiin ja ottaa mukaan hanskat, kaulaliina ja pipo. Korkeimmat lämpötilat hyvänä kesänä on 18-20 astetta ja neljän päivän aikana näihin lämpötiloihin ei päästy ;) Mutta todella hyvä reissu ja voin lämpimästi suositella matkaa Islantiin, ihmiset ovat todella ystävällisiä, puhuvat TODELLA hyvää englantia, ainoa miinus on tuo hintataso.

Pipoja ja


Villapaitoja todellakin tarvitaan


Lentokentällä vielä kippis loistavalle reissulle <3


Sillä välin myös kotona oli mennyt hyvin ja pikkupojat nauttivat tätiensä seurasta ja touhuista. Herrat pääsivät kesäteatteriin, hevosia hoitamaan, ratsastamaan ja vielä myös flowparkiin ensimmäistä kertaa koskaan. Eli kaikinpuolin hyvä reissu kaikille :)Nyt me lomaillaan Suomessa vielä kaksi viikkoa ja sitten on aika palata kotiin. Loma on pääasiassa sujunut mökillä maalatessa ja kotona pihahommia tehdessä. Sitten onkin kiva taas palata arkeen :) 

SannaEi kommentteja:

Lähetä kommentti