tiistai 7. marraskuuta 2017

Karoliinan matka Tansaniaan


Moikka,

Karoliina vietti kesällä kaksi viikkoa Tansanian Arushassa vapaaehtoistyössä. Matka oli täysin hänen oma ajatuksensa ja voin sanoa, että muutama viikko siihen meni, että neiti sai vanhempansa ylipuhuttua :) Matka oli kuitenkin Karoliinalle todella mieleinen ja odotukset täyttyivät täysin. Karoliina kirjoitti ProjectsAbroad -sivustolle oman matkakertomuksensa sekä ajatuksensa matkasta, ja sain häneltä luvan tehdä blogipostauksen myös tänne minun blogiini. Lisäinfoa Karoliinan osallistumaan ohjelmaan löytyy TÄSTÄ LINKISTÄ

Eli olkaapa hyvät, matkakertomus Karoliinan matkasta:

Tansania matkakertomus:

Päätin lähteä Tansaniaan kesällä 2017, koska haluan hakea lääketieteelliseen yliopistoon. Rupesin etsimään mahdollisia vaihtoehtoja ja koulussani kävi käymässä eräs organisaatio, joka toimi Etelä-Amerikassa ja tämä sai minut innostumaan etsimään tietoa myös muista organisaatiosta. Löysin ProjectsAbroadin netistä ja tutustuin todella tarkasti heidän nettisivuihinsa ja luin vapaaehtoistyöläisten kokemuksia matkoilta. Tämän jälkeen pidin vanhemmilleni esittelyn matkasta ja "pienen" suostuttelun jälkeen sain heidät vakuuttumaan matkan turvallisuudesta ja he suostuivat maksamaan matkani. Valitsin muutaman eri Afrikan maan väliltä, mutta päädyin lopulta Tansaniaan, koska eräs kaverini oli ollut siellä matkalla ja oli pitänyt kovasti maasta.

En itse asiassa jännittänyt paljoa matkaa, koska olen tottunut tapaamaan paljon uusia ihmisiä eri kulttuureista, joten olin enemminkin innoissani lähdössä matkaan. Valmistauduin ostamalla tarvittavia vaatteita ja tarvikkeita, joiden ostamisessa auttoi paljon myprojectsabroadin nettisivut, jossa oli pakkauslista. Kävin kesäloman alussa Suomessa myös ottamassa tarvittavat rokotukset lääkärissä, joita oli mielestäni vain kaksi, joista vain yksi oli piikki ja sen lisäksi söin malarialääkityksen.

Päivänä jona lähdin, jännitti aikalailla enimmäkseen se, että onko kukaan minua kentällä vastassa, koska lentoni saapui Istanbulin kautta Kilimanjaron lentokentälle vasta neljältä yöllä. Viisumin saamiseen meni enemmän aikaa kun ajattelin, koska lentokoneeni oli täynnä turisteja ja viisumi täytyi siis ostaa lentokentältä, jossa oli yöllä töissä vain kaksi virkailijaa. Lopulta kuitenkin sain viisumin ja lentokentän ulkopuolella minua odotti projektini ohjaaja, jonka kanssa ajoimme majatalolle. Seuraavana aamuna tapasin kaikki muut majatalossa asuvat vapaaehtoistyöläiset ja kaikki olivat todella mukavia ja ottivat ystävällisesti mukaan. Illalla saapuivat loput ryhmäläiseni, ja meitä oli siis yhteensä seitsemän, joka oli hyvä määrä, sillä ryhmästämme kasvoi kahdessa viikossa todella läheinen ja kaikki olivat kavereita toistensa kanssa.
Majoituspaikkamme


Ensimmäinen aamu


Yksi sairaaloista

NaistensairaalaEnsimmäisenä päivänä pelasimme paikallisten koululaisten kanssa jalkapalloa

Tikkausharjoituksia


Ja rokotusharjoituksia

Isäntäperheen lapset <3


Kahden viikon aikana ehdimme tehdä paljon kaikkea. Aikatauluumme mahtui paljon oppitunteja, sairaalakierroksia, sekä muita kulttuurin tutustumiseen tarkoitettuja aktiviteetteja, kuten afrikkalaista rummutusta ja tanssia, Maasai-kylään tutustumista, safari ja tansanialaisen ruoan kokkausta. Vaikka tekemistä oli paljon, meillä oli myös paljon vapaa-aikaa.

Reissun kohokohtia olivat ehdottomasti ‘medical outreaches’ joita meillä oli matkalla kaksi; yksi orpokotiin ja toinen Maasai sairaalaan, joka oli noin 30min Arushan keskustasta poispäin. Molemmilla ‘medical outreach’ kerroilla meidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi ryhmä teki rekisteröinnin, toinen seurasi lääkärin toimintaa ja kolmas antoi potilaille tarvittavat lääkkeet, jotka lääkäri määräsi. Näissä ryhmissä vaihdeltiin tunnin välein että kaikki saivat kokeilla eri pisteitä. Kaikilla pisteillä työskentely oli erittäin mielenkiintoista, koska jokainen piste oli erilainen. Erityisesti kiinnostavaa oli seurata lääkärin toimintaa ja nähdä miten hän teki diagnoosit. Oli myös hellyttävää nähdä lapset orpokodissa ja leikkiä heidän kanssaan.

Kävimme myös kierroksella HIV-klinikalla, joka oli ehkä matkan koskettavin hetki. Näimme naisen jolla oli 4. tason HIV ja hän pystyi tuskin puhumaan lääkärille. Näimme myös miehen, joka oli tuotu klinikalle päivää ennen kierrostamme ja hänellä oli diagnosoitu Alzheimerin tauti sekä silmänpohjan rappeuma.


HIV-klinikkaLääkärimme työssään


Potilaat odottamassa vuoroaanSain matkalleni kuvia mökiltä, jossa sillä aikaa pelattiin tietysti Afrikan tähteä
Viikonloppuna meille järjestettiin safari. Näimme paljon eläimiä autosta ja kokemus oli todella upea.

Vierailu Maasai-heimon luokse oli todella ikimuistoinen. Meille uhrattiin vuohi, liha "grillattiin" ja vuohen veri laitettiin mukiin, josta jokaisen piti maistaa verta (minusta ei siihen ollut) heimolaiset esittivät meille illan aikana myös paikallisia tansseja ja esityksiä.Lihat grillissä

Verikippo kiertämässä

Maasai-heimolaisten koti


Valokuvien katselua

Ja leikkimistä

Toiseksi viimeisenä päivänä kävimme paikallisessa koulussa kertomassa kuinka hampaita pitäisi pestä. Lapset kuuntelivat tyytyväisinä.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli todella palkitseva ja opin paljon uutta. Oli uskomattoman hienoa nähdä miten hyvin sairaalat toimivat vaikka resurssit ovat rajalliset. Tämä oli ensimmäinen kertani Tansaniassa ja yleensä ottaen Afrikassa ja haluan jossain vaiheessa ehdottomasti mennä takaisin. Ihmiset siellä olivat todella mukavia ja ystävällisiä ja vaikka luin ennen Tansaniaan menoa, että maa saattaa olla ‘vaarallinen’, en missään vaiheessa ollut peloissani. Oli myös hienoa viettää aikaa muiden opiskelijoiden kanssa, joilla on samat unelmat kuin minulla; olla lääkäri ja auttaa ihmisiä parhaan kykyni mukaan. Ehdottomasti suosittelen!

Karoliina
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti