lauantai 26. toukokuuta 2018

Kiinassa asumisen plussat ja miinukset

Kiinan muurilla pari vuotta sitten


Näky, johon ei kyllästy ikinä, Shanghai <3


Moikka,

Viimeinen viikonloppu omassa kodissa on alkanut ja on aika tullut tehdä pieni yhteenveto Kiinassa asumisesta. Muuttomiehet tulevat maanantaina aamulla ja alkavat pakkaamaan tavaroita. Maanantaina muutamme keskustan asuntoon kuukaudeksi ja ihmettelemme millaista on asua aivan cityssä :) Yritän ehtiä vielä kirjoittamaan myös sieltä vilinästä. Tunteet ovat olleet pinnassa, sillä onhan tämä talo ollut meidän koti neljä vuotta ja olemme todella tykänneet asua täällä. Vaikka odotamme kovasti muuttoa Suomeen ja meillä on siellä tuttu oma koti odottamassa, se on kuitenkin taas yhden aikakauden päätös ja tietyn luvun sulkeminen. 

Kiinan kulttuuri on niin erilainen verrattuna Suomeen, että vertailu Suomen ja Kiinan välillä ei kannata ollenkaan. Täällä monet asiat ajatellaan ja tehdään täysin päinvastaisesti kuin me Suomessa teemme. Sanonta ”täytyy mennä tarpeeksi kauas nähdäkseen lähelle” on todellakin selkiytynyt täällä asuessa. 

Ja koska olen positiivisesti elämään suhtautuva, aloitetaan tietysti positiivisista puolista.Bye bye koti <3KANSAINVÄLINEN JA TURVALLINEN. Shanghai on hyvin kansainvälinen kaupunki. Täältä löytyy jokaiselle jotakin, niin koulujen, kauppojen kuin ravintoloiden suhteen. Kansainväliset koulut yrittävät ottaa oppilaiksi lapsia ympäri maailmaa. Meille lasten kielitaidon lisäksi on ollut tärkeää, että lapset oppivat avoimiksi ”maailmankansalaisiksi”. He ovat tottuneet että vieressä voi aina istua niin aasialainen, suomalainen kun afrikkalainen lapsi. Kaikki he ovat kavereita. Liikennettä lukuunottamatta täällä on myös hyvin turvallista. Liikenteestä kirjoitan vielä tuolla negatiivisella puolella lisää, mutta etenkin esimerkiksi illalla liikkuessa ei tarvitse pelätä mitään ja valvontahan täällä on ”aika” massiivista ;)

TÄYNNÄ ELÄMÄÄ. Shanghai ei nuku koskaan. Täällä tapahtuu aina jotain. Me olemme asuneet koko tämän neljän vuoden ajan sivummalla, eli noin 20km ihan keskustasta ja täälläkin tapahtuu, vaikkei niin paljoa kun tuolla keskustassa. Se on toisaalta ihanaa, mutta tietysti pienestä Suomesta tulleena myös kaipaa sitä rauhaa. Onneksi olemme saaneet asua compaundilla joka on tehty metsämäiseksi ja heräämme joka aamu linnunlauluun. Mustarastaat laulavat maaliskuusta marraskuulle joka aamu ja herättävät meidät. Olemme myös mieheni kanssa käyneet lähes joka ilta kahdestaan iltakävelyllä, niin kuin Suomessakin käymme, mutta erona on se, että täällä kaikki tiet ovat aina asfalttia :)


Puistot on ihania, niissä tapahtuu aina


Setä kirjoittamassa karaktereja puistossa


Pedikyyri keskellä katua, tietysti onnistuuVUODENAJAT. Shanghai sijaitsee kartalla Pohjois-Egyptin (Kairon) kohdalla. Täällä suomalaisittain ajateltuna kesä on maaliskuulta marraskuulle, mutta kiinalaiset ajattelevat että kesä on touko- syyskuu. Kiinalaiset tietävät että täällä on kesä-elokuussa yli 40 lämmintä ja tällaisilla keleillä kun mittari näyttää 27 astetta, on monilla vielä takit ja pitkät housut päällä. Täällä talvikuukaudet ovat vain yleensä joulu- ja tammikuu, joten talvi on lyhyt ja kostean kylmä (joka tarkoittaa oikeasti todella kylmää)

 KOTIINKULJETUS. Asia, jota taatusti tulen kaipaamaan Suomessa. Täällä nettikauppa on valtavaa ja postimaksut mitättömät. Voin tilata huonekaluja reilusti alle euron postimaksulla ja huonekalut ovat yleensä seuraavana päivänä kotona. Taobaosta löytyy kaikkea mitä ihminen vaan ikinä voi kaivata. Myös kaikki ravintolat ja kahvilat toimittavat tuotteitaan lähes ilmaiseksi kotiin, joten tilaaminen on tehty todella vaivattomaksi. Hyvä esimerkki oli viime vuonna kun rakennutimme mökkiä Suomeen. Istuimme lauantai-iltana mieheni kanssa sohvalla ja molemmilla oli läppärit sylissä. Minä tilasin viisi baarituolia ja postimaksu oli 0,6 euroa. Tuolit olivat meillä seuraavana aamuna klo 9.30 kotona. Samaan aikaan mieheni tilasi Suomesta mökin saunaan kuituvaloja. Postimaksu oli tuolle pienelle boksille 49 euroa ja toimitusaika 12-14 vuorokautta...olisi ehkä nekin valot pitänyt tilata täältä :)  Myös kaikki erilaiset asiakaspalvelut täällä toimii yleensä hyvin tai ainakin asiakaspalveluun vastataan heti ja saan vaikutelman että asia hoituu.
LED-valojen kuljetus


Joskus kuorma on vaan liian täynnä :)IHMISTEN VÄLITTÖMYYS JA AITOUS. Täällä periaatteessa kaikki tapahtuu ja yleensä vielä jopa aika nopeasti, mutta hyvin usein ajatuksella että tehty kun tehty. Ei niin väliä miten. Kun korjataan, se korjataan, mutta voi olla että korjausta tarvitaan taas ensi viikolla. Pinna ja hermo on venynyt täällä mielettömästi ja huomaan jo nauravani monelle asialle, kun tiedän että ei tämä kerralla kuitenkaan tule kuntoon. Voit myös hyvin kävellä yöpuvussa kadulla, eikä kukaan ihmettele. Ihmiset saavat täällä olla sellaisia kuin ovat <3
Ystäviemme aita, se on nyt tehty, mutta tuo puu vaan osui kohdalle ;)


Pysytkö siellä?


Kyltit tuli tilattua, eikä siinä mitään että lukee "do not lean against the elevator" ja kyseessä on aita joka estää putoamasta jokeen


KOULU. Lapset ovat olleet täällä nyt neljä vuotta kansainvälisessä koulussa. Kaikki puhuvat sekä englantia että kiinaa. Vaikka pikkupojat menevätkin nyt ihan tavalliseen suomenkieliseen lähikouluun, olen varma, että kielitaito säilyy kuitenkin (englannin osalta) hyvin. Koulupäivät täällä on pitkiä, eli lapset lähtevät klo 8.00 joka päivä kouluun ja tulevat normaalilla koulubussilla klo 16.00 kotiin. Harrastuspäivinä tulevat afterschool bussilla klo 17.30 kotiin. Harrastaminen on tehty täällä todella helpoksi, sillä kouluilla on mahtavat määrät maksullisia ja maksuttomia afterschool activities ja bussi tuo sitten kotiin. Sitä harrastuksiin kuskaamista Suomessa en siis erityisemmin kaipaa tai odota.


MATKAT. Olemme matkustelleet täällä aika paljon ja etenkin sellaisiin paikkoihin, joihin ei ehkä Suomesta tulisi ikinä lähdettyä. Uusi-Seelanti (etenkin eteläsaari) sekä Filippiinien Palawanin saari menevät kyllä top 1 ja 2 paikoille matkoista joita olemme tehneet. Mielettömän upeat maisemat ja koskematon luonto. Uudessa-Seelannissa kanooteilla <3


Uuden-Seelannin Hooker Valley track


Karoliina on tällä hetkellä Pekingissä, sillä oli ainut meidän perheestä joka ei ole käynyt Kiinan muurilla. Hyvä paikka lähteä retkelle kirjoitusten jälkeen <3


YSTÄVÄT. Sekä lapset,että myös me aikuiset olemme saaneet uusia ihania ystäviä elämäämme, joita välttämättä emme olisi tavanneet muuten. Expat-elämän haasteita on juuri tämä, kun aina joku muuttaa pois ja uusia tulee tilalle. Onneksi yhteydenpito on tänä päivänä helppoa ja näemme vielä varmasti monta kertaa. Kiitos ystävät <3Farewell ilta ystävien kanssa <3


Ja niitä negatiivisia puolia sitten.

KIELIMUURI. Shanghaissa periaatteessa pärjää muutamalla sanalla kiinaa ja rallienglannilla. Kuitenkin on valtavasti asioita, mitä et voi tehdä englanniksi, joten se välillä turhauttaa. Toki aina on ihmisiä, jotka voivat auttaa, mutta silti ainakaan minun motivaatiollani en opiskellut kiinaa kun perusteet, eli pärjään taksissa, kaupassa ja kotona ayin kanssa. Ayi (kodinhoitaja) on ollut suurena helpotuksena kotona ja oppi nopeasti mitä tarkoitan milläkin suomi/englanti/kiina lauseellani.

TAVAT. Nämä ovat asioita, jotka edelleen neljänkin vuoden jälkeen välillä ihmetyttävät. Shanghaihin tulee jatkuvasti todella paljon muuttotyöläisiä, maalta muuttaneita kouluttamattomia ihmisiä, joiden tavat ovat aikalailla hukassa. Huutaminen, etuilu, sylkeminen, räkiminen, ruuan maiskuttaminen ja joka paikkaan kuseksiminen. Meille mahdottomia välillä ymmärtää, mutta tietyllälailla on vaan hyväksyttävä. Yksi asia kuitenkin mikä edelleen jopa joskus ärsyttää on sormella osoittelu ja nauraminen. Tiedän hyvin, että näytän erilaiselta kuin kiinalaiset, mutta silti joskus tuo sormella osoittaminen tuntuu todella kummalliselta. Tietysti nämä osoittelijat ovat juuri niitä, jotka ovat tulleet jostain kaukaa matkalle Shanghaihin, eivätkä oikeasti ikinä ennen ole nähneet vaaleatukkaista ihmistä, edes kuvissa. Ja siis korostan vielä, että kaikki kiinalaiset eivät todellakaan käyttäydy näin :) miljardiin ihmiseen mahtuu hyvin paljon erilaisia ja eritavoin käyttäytyviä ihmisiä <3Kun väsyttää niin silloin on nukuttava...aina ja missä vaanSAASTEET. Jokaisen tänne muuttavan on hyväksyttävä, että täällä on saasteita ja huonoja päiviä. Meillä on kotona ollut joka huoneessa ilmanputsarit ja sisäilma on siis hyvää. Silti on päiviä, kun ulkona olisi kaunista ja saasteet pilaa kaiken. Onneksi suuntaus on ollut näinä vuosina parempi ja saastepäiviä on neljän vuoden aikana ollut vähemmän ja vähemmän. 

Silti saasteisenakin päivänä kaupunki on kaunis <3


Mutta myös sinisen taivaan päiviä on paljonLIIKENNE JA VÄLIMATKAT. Täällä liikenne on päivä päivältä ruuhkaisempaa ja tuo keskustaan 20km matkan meneminen kestää aina vähintään tunnin. Täällä missään ei ikinä käväistä (paitsi lähikaupassa mopolla) eikä itku auta markkinoilla, eli liikenne ja ruuhkat on vaan hyväksyttävä, jos aikoo lähteä pois täältä kotikylältä. Liikennekulttuuri on välillä aika mahdotonta, mutta silti en ikinä neljän vuoden aikana olen nähnyt auton kuljettajien näyttävän esimerkiksi toisilleen junttia tai pyörittelevän päätään (mikä näissä tilanteissa Suomessa olisi päivittäistä) Autonkuljettaja on ollut täällä suuri apu, mutta silti kaipaan kovasti sitä, että meillä on oma auto käytössä ja voimme mennä ja tulla miten haluamme.Liikennekulttuuri on jokseenkin erilaista kuin Suomessa..auton voi laittaa parkkiin myös näin, toki sakot tästäkin tulee ;)KALLEUS JA NETTI. Shanghai on hyvin kallis, ja etenkin tuontiruoka on todella hinnoissaan. Odotankin kovasti Prisma-reissuja kun saan kaiken saman katon alta ja lähes puolet halvemmalla kun täällä. Myös netin toimiminen on täällä ikuinen haaste. Tänä vuonna (kopkop) meillä on netti toiminut loistavasti yhtä tai kahta päivää lukuunottamatta, mutta välillä jopa tavalliset yle/mtv/kauppalehti vaativat VPN yhteyden, kuten myös aina tämä blogin kirjoittaminen.

Ja yhteenvetona vielä. Neljän vuoden kokemus täällä on ollut ihan mieletön, lähtisimme varmasti myös uudestaan. On ollut niin mielenkiintoista oppia uudesta kulttuurista, ja avata vielä enemmän omia silmiä miten erilailla eri maissa toimitaan ja millaisia asioita usein suomalaisena pidetään itsestäänselvyytenä. Arvostan valtavasti Suomen kaunista luontoa, raikasta ulkoilmaa ja puhdasta vettä. Suomen lähestulkoon ilmainen terveydenhuolto ja se, että voin luottaa siihen mitä minulle lääkärissä sanotaan. Suomen ilmainen ja laadukas koulutusjärjestelmä ja ilmaiset yliopistot (Tämän vuoden aikana olen vasta ymmärtänyt kuinka valtava business tämä yliopistomaailma on) Vaihtuvat vuodenajat ovat oikeasti hieno asia. Muutamme siis hyvillä mielin Suomeen ja Hämeenlinnaan. Harkitsimme vakavasti talomme myymistä ja  pääkaupunkiseudulle muuttamista, mutta lopulta Hämeenlinna vei monella eri saralla voiton. Vaikkei meillä olekaan Hämeenlinnassa kansainvälistä koulua, lapset voivat taatusti ylläpitää englantia monella eri tavalla. Ja oppivat nyt ainakin suomen hyvin :)

Mielestäni aika hyvin sanottu, Kiina ikuisesti sydämessä <3


Kiitos, Xièxiè
 Shanghai <3  until we meet again <3

Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti